hmm napisał(a):oddam kazdego z naszych oprocz dwilla i booza za kogos kto broni! mamy dobrą druzyne ale i tylko dobrą. szkoda zeby przez nastepne 10 czy tam 5 lat nabijali zwyciestwa jak w latach 90tych i nie potrafili nic zdzialac w PO. oconorze widzisz to wiec dzialaj. mamy wielu niezlych zawodnikow ktorych mozna wymienic. boston pokazal ze ta liga jest taka ze jesli masz tylko paru sper zawodnikow to potrafisz niezle jechac. my mamy dwoch wspaniach ale nastawionych na atak dwilla i booza. oni sa fenomenalni ale zeby to sie wyruwnalo musimy miec C z prawdziwego zdarzenia, ktory umie tylko dobijac po innych w otaku i pakowac po ofensywnych zbirkach ale za to w obrnie zeby straszyl, zbiorki ibloki!!! no i oczywiscie SGiSF. jeden z nich rowniez musialby byc dobrym D przy czym drugi musi trafiac z pol i z dystansu. wtedy bedziemy mieli odpowiednia mieszanke, jaka maja sas i inne. a czy jestesmu niepoukladani? nie wiem, ale skoro gramy tym skladem juz ponad sezon a nieco innymi ale z tymi samymi ludzmi od 3 to nie wydaje mi sie. poza tym atak jest swietny.wiec tam umią sie poukładac?nawet atak jest za swietny bo traci rzuty ak i brew na rzecz np memo ktory moglby byc defensywnym centrem. to jest i bedzie ładny sezon z wieloma zwyciestwami, jak w pierwszej polowie lat 90 aler jak oconor osiądzie na laurach a miler nie wysupła na jeszcze coś, ponad norme, to zostaniemy na tym polapie. historia sie powtarza i stockton z malonem tez grali w PO o pietruszke, dopiero prpzy hornacku i po wielu probach i z ogromnym doswiadczeniem (10letnim) potrafili zajsc do finałow. pozdrawiam wszystki, jasne ze mozna sie bawic i ogladac jazz ale w PO z taka obrona to moga max pierwsza runde przejsc a jak widac ich obrona sie nie poprawia a nawet pogarsza (okur,milsap). tyle z mojej strony. bez ruchow bedziemy mieli ładna i fajna druzynke ktora bedzie miala te 60% w sezonie i czasem wyra z najlepszymi ale w PO bedzie polegała. pozdro
myślę, że czas najwyższy już założyć ten temat a jako wstęp posłużę się dzisiejszym komentarzem hmm z naszej strony
Jazz przegrali w tym sezonie na razie 3 mecze z potentatami (SAS, Dallas i Houston), będąc wyraźnie gorszymi w każdym z tych meczów, tracąc w każdym po ponad 100 pkt...pytanie jest takie czy to już oznacza, że należy zrobić trejd Memo? zapewne nie oznaczałoby, bowiem te 3 mecze to tylko mała część ciężkich meczów z potęgami zachodu, które rozegrają w sezonie Jazz.....nie oznaczałoby jednak, gdyby nie fatalna obrona Utah, obecnie 18-najgorsza defensywa NBA....defensywa drużyny, która była przecież w czwórce najlepszych w zeszłym sezonie...
Jazz w meczach, w których pozwalają rywalom rzucić powyżej 100 punktów mają bilans 4-7....oznacza to, że tylko jeden jedyny raz (z Clevaland 99:94) przegrali powstrzymując rywali na poziomie <100 punktów....wygrane w 9 innych takich przypadkach mówią jasno gdzie leży klucz do zwycięstw
i tu jedno jest pewne - atak Jazz funkcjonuje jak świetnie naoliwiona maszyna...mamy obecnie 3-najlepszy atak NBA, bijemy się z Phoenix (potentatem NBA) o pierwsze miejsce w największej liczbie asyst i najlepszej skuteczności....to jako drugi czynnik wskazuje na to, gdzie leży problem....i dlaczego możemy sobie pozwolić sobie na oddanie Memo
pomimo nawet utraty tych 12 punktów i konieczności zmiany stylu gry w ataku o czym pisałem w innym temacie (defensywa rywali będzie mniej rozciągana, być może Boozer będzie musiał grać przeciw PFom a nie najczęściej centrom)....potrzebujemy kogoś, kto zablokuje 2 rzuty w meczu, zmieni kilka innych i w co drugim/trzecim meczu uzbiera na swoim koncie 10 zbiórek, w tym kilka ofensywnych...
oto lista kandydatów, którzy wydają sie spełniać te założenia, z klubami których O'Connor powinien rozpocząć pertraktacje z założeniem, że gdyby była taka potrzeba, do dorzucenia do Memo (kontrakt $8,5 mln, jeszcze 2 lata) jest każdy oprócz Williamsa, Boozera, Brewera i Millsapa:
to tylko część centrów jacy przychodzą mi na razie do głowy - każdy z nich wniósłby wartość dodaną do obrony Jazz i praktycznie każdy byłby do wyciągnięcia ze swojego obecnego klubu gdyby Jazz zgłosili się do niego z ciekawym pakietem lub pokombinowali trejd z 3 zespołem..w każdym razie zapytać by nie zaszkodziło...