Przed draftem myślałem o dwóch sprawach. Po pierwsze żeby nie przypadł mi pick 6-8, bo to chyba najgorsze numerki do draftowania i trzeba nieźle stealować w dalszych rundach żeby powalczyć o pudło. Rok temu wybierałem z nr 6, dwa lata temu z nr 9. Po cichu liczyłem, że wreszcie w FB 1 przypadnie mi pick w top 5, a może wyżej i przyjdzie pora na dominacje od pierwszej kolejki
. No i niestety pokarało mnie ... pick 8, najgorszy z najgorszych ... Druga sprawa nie brać złamasów, którzy obsuwają się do niższych rund i to chyba wyszło ok.
Ogólnie nie jestem zadowolony, co chwilę 3-4 zawodników, których miałem na liście w danej rundzie znikało mi sprzed nosa, trzeba będzie nadrobić aktywnością na FA.
(8) John Wall (Was - PG)
Po cichu liczyłem, że LeBron spadnie jeszcze oczko niżej. Wall z 8 to dla mnie no-brainer. Poprzedni sezon był dla niego przełomowy pod względem jakości gry i produkcji fp. Liczę, że ten będzie ne gorszy i +65 będzie dalej trzaskał.
(13) Hassan Whiteside (Mia - C)
Gobert i Jokić sprzątnięci sprzed nosa. Whiteside to ta sama półka, z cichymi nadziejami na kolejny sezon postępu lub chociaż utrzymanie produkcji w okolicach 60 fp.
(28) DeMar DeRozan (Tor - SG,SF)
Najwyższa pora na wzięcie kogoś ze znaczkiem SF. DeRozan jaki jest każdy widzi, ale swoje +50FP w regularze natrzaska. Bezpieczny wybór.
(33) Kevin Love (Cle - PF,C)
No tutaj to zjebałem. Ale z listy mi spadli Conley (29) i Gasol (31) Czaiłem się na Millsapa. Poszedł z 33. Rozważałem jeszcze LeMarcusa ... Beznadziejny wybór.
(48) Goran Dragic (Mia - PG,SG)
Chciałem stealować i brać Simmonsa, idzie z 47 ... Wybieram więc solidne zabezpieczenie pozycji SG/PG. Oby mu tylko nie podjebali znaczka SG w trakcie sezonu. Bezepiczny pick w 5 rundzie.
(53) Jeff Teague (Min - PG)
A tutaj powtórka z rozrywki. Beal leci z 49, Grodon z 50, Klay z 52 ... Z drugiej trony Teague był w top 25 w ubiegłym sezonie ... mamy 6 rundę, zobaczymy, to może być steal, albo po prostu przyzwoity wybór, wszystko zależy od tego jak się odnajdzie w Socie.
(68) Darren Collison (Ind - PG,SG)
7 runda więc pora na jakieś ryzyko. Ktoś tę bandę scrubów w Pacers musi prowadzić, zobaczymy czy Collison wyjdzie z 40 fp.
(73) Marcin Gortat (Was - C)
A tu znowu ... Harris (71) i Ariza (72) idą się paść. Pora na jakiś bezpieczny wybór. Na radarze mam jeszcze Randle'a., ale wpada 40 fp od Gortata.
(88) Dion Waiters (Mia - SG,SF)
Zorientowałem się że mam jednego SF i jednego PFa. Z nr 87 podjebano mi Tadka Younga. Biorę Diona i znów nie wiadomo co z tego wyniknie. Czy zrobi postęp i przebije 40 fp, czy może okaże się że poprzedni sezon był tylko zaskakująco przyzwoitym odstępstwem od piachu jaki Dion zwykł grać.
(93) Marvin Williams (Cha - SF,PF)
(108) Dario Saric (Phi - SF,PF)
Dalsze poszukiwanie głębi na SF/PF, zobaczymy co z tego wyjdzie i ile wytrzymają u mnie w składzie, potencjalna rotacja z FA.
(113) Tristan Thompson (Cle - PF,C)
A tutaj chyba niezły pick jak na ostatnią rundę. W poprzednim sezonie był w top 75. Może mu znajdę miejsce w rotacji. A jak nie to poleci bez żalu na FA 
Podsumowując, od 4 rundy straciłem realną kontrolę nad draftem ... zwłaszcza w rundach gdy miałem tylko 4 picki przerwy na decyzję (4, 6 i 8 runda). Zbyt wielu zawodników znikało w zbyt krótkim czasie. Zobaczymy co z tego wyjdzie w trakcie sezonu. Środek tabeli.